Skibsdrengen Peder

En af de mange skibsdrenge på Vestindien-togterne hed Peder Johansen Wessel (1690-1720.

Han kom som ganske ung fra Norge til København. Her blev han mønstret som yngste skibsdreng på slaveskibet Christianus Quintus, der i 1706 sejlede af sted på trekantsruten til først Guinea med handelsvarer og derefter til St. Thomas med i alt 447 slaver om bord.

Turen blev dramatisk som følge af en orkan. Langt de fleste slaver klarede turen. Den kostede til gengæld 41 af den oprindelige besætning på 67 mand livet.

Blandt de overlevende var Peder Wessel, der efter hjemkomsten i 1708 fik hyre på et andet koffardiskib, nemlig Fridericus Quartus på vej til Ostindien. Undervejs blev han udnævnt til 3. styrmand, kom senere på søkadetskolen for så at gøre lynkarriere under Den store Nordiske krig. I 1716 blev han adlet under navnet Tordenskold og 3 år senere udnævnt til viceadmiral.

Tordenskold boede nogle måneder i 1720 i storkøbmand Abraham Lehns gård i Strandgade 6. Myten fortæller at han lod nogle små kanoner i gården affyre, hver gang der skulle skåles ved hans fester for bl.a. kong Frederik 4.

Læs den spændende beretning ”Med Tordenskjold på slavetogt” i Dan H. Andersens bog ” Mandsmod og kongegunst