Sorte

 

Også hjemme i Danmark?
Ja, det blev efterhånden mode i overklassen at anskaffe sig en sort page eller tjener som eksotisk ”legetøj” rundt om på herregårde og ved hoffet, hvor både Christian 7. og hans dronning Caroline Mathilde havde en negerdreng og en negerinde at underholde sig med – læs mere i denne artikel.

Statholderen i Norge, den uægte kongesøn Ulrik Frederik Gyldenløve, lod sig forevige med en sort tjener som på billedet t.h.. Han var forøvrigt selv ejer af slaveskibet Friederich, der ankom til St. Thomas med en slavelast i 1675-1676

Men også i gadebilledet har man kunnet se afrikanske tjenestefolk, som enten var deciderede slaver eller måske frigivne. Som regel blev de beskrevet som tjenere eller blot ”negre”, men undertiden også som ”slaver”. De havde sjældent efternavne og for enkelte blev det anført, at de var udøbte hedninge. Som regel boede de hos folk med en eller anden form for tilknytning til Vestindien eller Guinea. Der dog også eksempler på at en sort mand var matros eller i håndværkerlære.

Maleriet af Holbech t.v. hedder “Lille Marie på Nekys arm” (1838)