B&W´s skibsværft

Da B&W’s Skibsværft var Danmarks største arbejdsplads

Efter Anden Verdenskrig var kravet om øget produktivitet så stort, at det kun kunne løses ved at erstatte de bestående faciliteter på Refshaleøen med et helt nyt skibsværft. I midten af 50’erne lå planerne klar til et værfts-projekt, der var så avanceret, at det ville gøre B&W til et af de største og mest rationelle skibsværfter i verden.

Det ny skibsværft var baseret på en 240 meter lang byggedok, placeret på en nyanlagt halvø ud i Øresund øst for det gamle værft. Denne fase af byggeriet gik i gang i 1957 og var næsten færdigt, da det øverste fotografi blev taget i 1962.

På foto nr. 2 er opførelsen af de epokegørende produktionshaller kommet op i højden. Formålet med dette banebrydende halbyggeri var at skabe et praktisk taget lukket værftsareal på 25.000 kvadratmeter med en montagehal på to gange Rundetårns højde til sektionssamling af de stadigt større nybygninger.

B&W skibsværftets profil domineres af de to portalkraner, (foto nr.3), som med en samlet løfteevne på 600 tons muliggjorde helt nye former for skibsbygningsteknik.

Det ny værft og den ny teknologi blev indledningen til det, der blev betragtet som B&W skibsværfts storhedstid, og som kulminerede i slutningen af 60’erne, hvor B&W skibsværft beskæftigede omkring 12.000 medarbejdere.

Desværre ændredes konjunkturerne sig til ugunst for skibsfarten, og efter nogle økonomisk kaotiske år med mandskabsreduktioner og likviditetskriser må B&W skibsværft i 1996 indgive konkursbegæring og definitivt stoppe produktionen  –  og finde højst alternativ anvendelse for bl. a. kæmpehallerne.

j.m.18