De københavnske lokalarkiver er lukningstruet
København har haft lokalhistoriske arkiver i de seneste 50 år, men budgetaftalen for 2024 indebærer at disse arkiver ikke fortsat kan eksistere.
I september 2023 har en række partier indgået budgetaftale for 2024 for Københavns Kommune.
Budgetaftalen er desværre dårligt nyt for de lokalhistoriske arkiver i København – herunder Christianshavn
De kommunale tilskud til Københavns lokalhistoriske arkiver – en varig bevilling samt midlertidige, supplerende bevillinger – har hidtil dækket arkivernes husleje og den basale drift. Bevillingen har også givet mulighed for at deltage i events, så som Historiske Dage.
Men for 2024 er den supplerende bevilling bortfaldet, så end ikke arkivernes husleje er dækket.
Det er ikke en holdbar situation. Uden dækning af de faste udgifter må det imødeses, at arkiverne må lukke over tid. Det betyder, at viden om Københavns lokalområder vil forsvinde, idet lokalarkiverne har unikt materiale og unik viden.
Sammenslutningen af lokalhistoriske foreninger og arkiver i Københavns Kommune (SLAK) har derfor 20. september 2023 rettet henvendelse til københavnske politikere i et forsøg på at sikre lokalarkivernes overlevelse.
Hovedbudskabet er:
København har haft lokalhistoriske arkiver i de seneste 50 år, men budgetaftalen for 2024 indebærer at disse arkiver ikke fortsat kan eksistere.
De lokalhistoriske arkiver varetager lokalhistoriske opgaver, som ingen andre i dag løser. Frivillige lægger hvert år tusindvis af timers arbejde i lokalarkiverne, og sørger for at
- indsamle og sikre arkivalier
- registrere indkomne materialer
- sikre åben adgang for interesserede til de indsamlede materialer
- formidle lokalhistorisk viden til lokalområdet gennem udstillinger mm.
Hvis de lokalhistoriske arkiver må lukke, skal det indsamlede materiale overgå til Københavns Stadsarkiv. Det er en opgave, som Københavns Stadsarkiv hverken har plads eller ressourcer til at løse.
Fordi de lokalhistoriske arkiver er baseret på frivillig arbejdskraft kan deres drift sikres med et beløb, der blot er en brøkdel af den udgift, som en lukning af lokalarkiverne vil udløse. Ved en årlig supplerende bevilling på ca. kr. 400.000 kr. ville arkivernes tilskud komme tilbage til, hvad det var i 2022.
Læs hele SLAK’s henvendelse til bl.a. politikerne i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.
Efterårsprogram 2023 klik her
Byvandring i det oprindelige Christianshavn
Kom på tur og hør, hvem der gemmer sig bag gadernes navne, og mærk Christianshavns historiske vingesus. Kunsthistorikeren Ove Bjørn Petersen fortæller blandt andet om, hvordan gamle gader fik nye navne i 1859. ”Nu skal der være orden i Københavns gadenavne og husenes numre. Mange navne går igen, nogle er uforståelige, og andre igen er uhumske.”
Turen starter på Asiatisk Plads, Strandgade 25 og slutter i Vagthuset på Torvegade. Den varer 1 ½ time. Antal deltagere: 15.
24. oktober kl. 15.30 OBS – Alle pladser er taget.
2. november kl. 15.30
Tilmelding på lokalarkivet@chrarkiv.dk .
Video: Falken og Fingerbøllet Se her
Christianshavns Kvarter har taget temperaturen på værtshusmiljøet anno 2023 med nogle besøg på to christianshavnske værtshuse, Falken og Fingerbøllet.
Fra Fortælledagen bag Vagthuset
Nye gamle billeder:
853 fra Christianshavn klik her
& fra Peter Elfelts samling klik her
Lokalhistorisk Udstilling på rådshuset
Se plancherne fra Christianshavn Vold her
Forårsprogram 2023 – klik her
Bogtilbud til foreningens medlemmer: 50 kr
400 års historie af Anders Bjørn og Jane Lytthans.
386 sider. rigt illustreret . Fås kun i Vagthuset.
Alletiders værtshuse på Christianshavn
Udsolgt. NY udgave kommer ca 1. november
Se præsentation af bogen: klik her
af Anders Bjørn og Ove Bjørn Petersen
Læs om hvordan værtshuslivet på Christianshavn har ændret sig de sidste 50 år, og om de 7 værtshuse, der stadig eksisterer.
Derefter fortæller forfatterne om fortidens lokale øl- og brændevinsfremstilling, om forsvundne – men mindeværdige – udskænkningssteder samt om drukkulturens bagsider med alkoholisme og familietragedier samt afholdenhedsbevægelsens og myndighedernes reaktioner.
Bogen er på 264 sider , rigt illustreret med foto af Otto Stenov .
Bogen koster 175 kr – for medlemmer 90 kr