Nyheder

Kinafartens centrum – foredrag og omvisning på Christianshavn
ved Benjamin Asmussen

Hjertet for den dansk-norske kinahandel i 1700-tallet var Asiatisk Kompagnis hovedsæde på Christianshavn. Her blev skibene bygget, varene oplagret, og ekspeditionerne udrustet. Her mødtes de indflydelsesrige købmænd for at planlægge handlen i Kina og Indien og herfra blev der holdt auktioner over de hjembragte varer, der tiltrak handelsfolk fra hele Nordeuropa. I Strandgade boede flere af de centrale aktører, og mange støttede byggeriet af Christianskirken for enden af den gade, der i 1700-tallet var Københavns svar på Wall Street.

Historiker Benjamin Asmussen fortæller  og viser rundt på det nuværende Asiatisk Plads og nærområdet og sammen vækker vi fortidens mennesker og steder til live igen.

Foredrag   fredag den 18. juni kl .19 i Christianshavns Beboerhus, salen

Rundvisning i Strandgade   søndag den 20. juni kl. 14  ved  Christianskirken

Nytilmelding   påkrævet på lokalarkivet@chrarkiv.dk

Coronapas påkrævet
Foredraget bliver streamet af Christianshavns Kvarter

Fortælledag og receptioner

  1. juni kl. 13-16. Plænen bag Vagthuset, Torvegade 75.
    Fortælledag med Christianshavnerhistorier, reception for Kristian Hvidt og Ove Bjørn Pedersens nye bøger om kunst og digtning.

Karten Pharao, jounalist og radiovært vil midt på eftermiddagen læse op fra I digterens spejl. Andre der vil fortælle eller læse op er også velkomne.

Vi vil også prøve at lave et lokalhistorisk loppemarked med bøger, billeder og effekter om Christianshavn og historie.  Her er du meget velkommen til at bidrage. Kontakt foreningen.
Vi byder på kaffe, vand, øl og vin mv.

Tag tæpper og puder med.  Ingen tilmelding

Forhåndsomtale  af sejltur i havnen:
Kend din baghave ved Henrik Gutte

Søndag den 22 august kl. 14

Tilmelding fra den 1 august

Vi starter turen fra kajpladsen ved Søkvæsthuset, Oven Gaden Neden Vandet 62 A. Turen fortsætter gennem kanalen, og ude i havneløbet drejer vi mod syd  ned under broerne, og besøger den nyere del af havnen ned til Slusen, et område som jo er under kraftig udvikling. Tilbage gennem havnen vil jeg berette lidt om havnens historie de sidste 300 år, de bygninger vi ser, og et smut ind omkring Slotsholmen og magtens centrum: Christiansborg.

Mod nord kommer vi forbi Nyhavn, Skuespilhuset, Danmarks nye, ambitiøse Papirøen projekt, og fortsætter ind mod Fredens Havn, hvor kontraster fra husvildebåde til kendisser´s husbåde udpeges.  Flådens næsten 300 år gamle hovedkvarter på NYHOLM har min særlige interesse, og kalder på historiefortælling om de 2 Englandskrige i 1801 og 1807, med det bombastiske kanonbatteri Sixtus, og Nyholms historiske bygninger.

Vi lander tilbage ved udgangspunktet efter ca 1 ½ time.

 Henrik Gutte Koch
Henrik, initiativtager til havneGuiden – har en baggrund som uddannet i rejsebranchen I sine unge dage, senere tandlæge og kirurg i København. Jeg bor sammen med sin hustru Lene ud til havnen, og har de sidste 3-4 år, efter at have afhændet tandlægevirksomheden arbejdet bl.a. som Havneguide og Storyteller i egen kanalbåd og på cykel.

Jeg er desuden autoriseret Turistfører fra Roskilde Universitet i år, med diplomprojekt om fremtidens turisme på havnen.

 

 

 

 

Ny bog

Se film med udvalgte oplæsninger og sange fra bogen. klik her

210 digte og sange, 113 digtere

Som forfatteren fortæller i bogens indledning: Jeg går rundt i de snorlige gader i den by, der så hjerteligt har taget mig i sin favn, og hvor den travle kanal, de gamle huse og det rige folkeliv fortæller om mænd og kvinder, der omsatte deres store og små glæder i digte. Mange af dem møder jeg i dag, andre levede for så mange år siden, men i kraft af deres digte træder de lyslevende frem. Nogle af dem virkede her, andre kom på besøg; alle satte de bydelen på det poetiske landkort. De fortalte deres historie om bydelen lige fra den- gang, det var her, hvor verden endte og til de tider, hvor det blomstrer af virkelyst og velstand.

Så mange som 210 sange og digte præsenteres. Af de 113 digtere  kan  nævnes  H. C. Andersen,  Jens  Baggesen,  Niels Balling, Vilhelm Bergsøe, Poul Dissing, Holger Drachmann, Johan Ludvig Heiberg, Johannes Helms, Osvald Helmuth, P. Holst, Ole Hyltoft, Sandra Holm, Katrine Jensenius, Johannes Johnsen, Vilhelm Hans Kaalund, Kim Larsen, Cas- per Lindvad, Tom Lundén, John Mogensen, Tage Morten, Johannes Møllehave, Lean Nielsen, Adam Oehlenschläger, Thøger Olesen, Ursula Andkjær Olsen, Halfdan Rasmussen, Christian Richardt, Ebbe Kløvedal Reich, Tove Reinau, Klaus Rifbjerg, Gustav Winckler, Cornelis Vreeswijk.

Bogen er på 250 sider og illustreret  af Henrik Schütze
Pris  150 kr
Bogen er gratis for medlemmer.

Kan også købes hos Superbrugsen Christianshavns Torv
og Arnold Busck Boghandel i Købmagergade

Ny oplag af Malebog

                                                   24 sider. Gratis

NYE VIDEOER

Christianshavns Kvarter har  i 2021  lavet  nye videoer om  foreningen og lokalhistorien – klik på:

Foreningens aktiviteter. Bestyrelsen fortæller . 19 min 

Kofoeds Skole for 50 år siden. Else Janhøj fortæller. 15 min 

Bombningen af B&W i 1943. Birthe Barfoed fortæller. 19 min 

Tyskerpigen  i  Burmeistergade.  Anders Bjørn fortæller. 17. min

Filmene bliver nu også vist på tv-stationen dk4

Christianshavns Lokalhistoriske Forening & Arkiv  har fået  prisen “for vedvarende at understøtte viden om Christianshavn og bydelens egenart”.  Prisen er indstiftet  af Christianshavns Lokaludvalg.

 

Søg i arkivet – Klik her

 

vagthuset ved ravelinen chr-havn

Find Vagthuset  klik her

 

Christianshavn historie