Birthe Barfoeds Erindring

Erindring modtaget fra Birthe Barfoed Madsen den 5. maj 2012:

En fortælling fra Christianshavn

Christianshavns Autoværksted, Sofiegade 1 København.

Indehaver Olaf August Nielsen fra 1922 til 1972, altså i næsten 50 år, blev gift med Ella Nielsen d. 9. juli 1926, de fik to børn Birthe og Ole. Desværre kom han ikke til at fejre jubilæet, da Sofiegården skulle opføres.

Min far er født den 26. februar 1903 i Kagerup, og opvokset sammen med 14 søskende, som alle blev over 90 år,
den sidste blev knap 100 år.

Efter endt skolegang, som kun var hver anden dag, kom han som 17-årig til København, hvor han blev ansat som arbejdsdreng i et bageri, sammen med sin bror Kai. Men det var ikke den vej han skulle gå, det var mekanik og bilerne der trak. Han søgte arbejde på Christianshavn, og endte hos Autoværkstedet Kruuse, som senere kom til at hedde Kruuse og Nielsen, hvor der var to svende og 1 lærling.

To år efter havde han sparet penge op, så han kunne købe ejeren ud. Derefter blev det Christianshavns Autoværksted, og i 1927 fik han borgerbrev. Min far fik oparbejdet en god og solid kundekreds bl.a. Peter Herring, Nobel, Braun, Brøste, Fritz Hansen m.fl.

I 1930-erne kom arbejdsløsheden, det blev en svær tid, da der skulle skaffes penge til div. reservedele, løn og husholdning.
Selv de store firmaer havde det hårdt, men værkstedet skulle leve, så når måneden var omme, og regningerne skulle betales, var det min mor der måtte af sted for at inddrive nogle penge, det kunne være svært, så der var kun lige til det nødvendigste. Han stod faktisk til rådighed døgnet rundt, da Taxaerne skulle køre hele døgnet.

Så kom krigen 1940 – 1945, jeg kan kun svagt huske hvad der skete de første år, men jeg ved at jeg oplevede tyskernes ankomst d. 9. april 1940, med div. restriktioner.
Omkring 1943 blev der benzinrationering og gasgeneratoren indført, og det krævede jo en ændring af bilerne, der derefter måtte køre på trækul, nogle kunne dog køre på benzin, ved hjælp fra andre kanter.

Min far havde også lidt andel i frihedsbevægelsen, idet Fabrikant Nobel opfordrede ham til at skjule olie i tønder, til sabotørernes brug.
Sidst i februar 1943, blev min far arresteret af nazi, og overført til Shellhuset, hvor han sad til en dag før angrebet af englænderne
d. 22. marts.

Min far drev også et automobilhandel på Frederiksberg Alle, desuden havde han en legetøjsfabrik i Hellerup, hvor de støbte VW folkevogne. Sammen med en nevø opfandt han en sandskinnebremse til sporvogne, men desværre var der andre der var hurtigere.

Regnskabet blev ført i hånden, man havde en lagerbog, hvor alt blev noteret, og hver aften sad mine forældre og førte den store bog. Min far dikterede og min mor skrev, det var også min mor der skrev regningerne, og gik ud og indkasserede pengene.

Efterhånden blev der råd til en kontormand, han fik en lille plads bag værkstedet. Senere kom der en udvidelse, idet bagbygningen blev ledig, så der blev plads til både kontor og lagerplads.

Efter krigen kom der igen skred i arbejdet, der kom nye biler i handelen, og der måtte flere folk til, så der blev ansat 3 svende og 1 lærling, en gylden tid for værkstedet.

Tiden var fremskredet til at man talte om Sofiegården, og der blev forhandlet med Københavns Kommune, som desværre fik ret til at rive værkstedet ned, og bygge Sofiegården.
Så i 1972 måtte min far vige pladsen, og en epoke var slut.

Birthe Barfoed Madsen.

Hent Erindring fra Birthe Barfoed Madsen som pdf-fil.

Christianshavn historie